Menu Zavrieť

Titul majstrov Slovenska na dlhej trati sme obhájili

Trenčiansky Ypsilón, ktorý dostal meno podľa tvaru súťažnej trate, je najdlhším pretekom dračích lodí na Slovensku. Je preto logické že práve toto podujatie hostí Majstrovstvá Slovenska dračích lodí na dlhé trate. Zaujímavá a náročná trať pravidelne láka i zahraničné posádky a výnimkou nebol ani ročník 2022. Na štarte sa zoradilo síce iba 9 posádok, hneď štvorica prezentovaných tímov však v minulosti dokázala získať tituly majstrov sveta dračích lodí. Čo chýbalo do počtu nahrádzala kvalita súperov.

Trenčiansky Ypsilón nás v posledných rokoch trápil nie len svojou dĺžkou ale i rôznymi okolnosťami ktoré nehrali väčšinou v náš prospech. Náročné súboje sa nám nevyhli ani tento rok. Do finále sa nám podarilo postúpiť po tesnom súboji s českou posádkou Žiznivé Sane, šprintérsky záver sme síce nezvládli postup sme si ale zabezpečili časom ktorý sme mali najlepší spomedzi posádok na druhom mieste. Naviac náš súper prešiel jednu z obrátok v rozpore s pravidlami a pridelená penalizácia ho odsunula až za nás.

Vo finále si nás počkala ďalšia česká posádka ONV-Box, maďarská zostava Dunaji Sárkayok Vác a domáca ŠK Dračia Légia 2012, všetko ostrieľané posádky i z medzinárodného pôsobenia. Očakávať sme tak mohli vyrovnaný a ťažký súboj. Všetko podstatné v boji o víťazstvo sa napokon odohralo na prvej obrátke približne 1,5 km po štarte. Maďarská a česká loď sa pri prejazde obrátkou zrazili vďaka čomu sme sa popri nich prekĺzli na prvú priečku. Než sa naši súperi spamätali, čo im mimochodom netrvalo vôbec dlho, využili sme ponúknutú príležitosť a vytvorili sme si náskok. Základom k tomuto bolo rozhodnutie kapitána a kormidelníka pustiť pred obrátkou lode pre seba a prejsť na vnútornú stranu obrátky. Napriek náskoku približne 30 metrov na druhú loď v poradí, od cieľa nás delili ešte takmer tri kilometre. Neostávalo nám tak nič iné ako pádlovať naplno a nedovoliť aby nás niektorá z lodí za nami dobehla. Čo sa nám napokon podarilo a cieľovú líniu sme pretli ako prvý. Okrem víťazstva na Ypsilóne sme tak úspešne obhájili titul majstrov Slovenska na dlhej trati a do bodovania Slovenského pohára sme si pripísali ďalší plný bodový zápis.