Menu Zavrieť

Prebudenie na záver

Už tradične jedno z prvých podujatí, Prebudenie draka, sa pre proti-pandemické opatrenia presunulo až na jej samotný záver. Tak ako každý rok si organizátor pre účastníkov pripravil nejakú tú “chuťovku”. V sobotu 5. septembra bol tak na programe štart na síce štandardných lodiach, no zato v neštandardnom počte štrnástich pádlujúcich. Novinkou bola aj trať dlhá jednu míľu. 1600m závodom sa aj začalo a zaujímavé predstavenie sľuboval aj fakt hromadného štartu šestice prihlásených posádok.

Na štarte sme si vylosovali pozíciu v strede lodí a loď z číslo 4 sľubovala dobrý prehľad v štartovom ruchu. Od prvých metrov po štarte sa však do úniku pustila posádka Nostradamus. Podobne zaútočila aj na júnovom Ypsilóne, tentokrát však bol cieľ o tri kilometre bližšie a nebol priestor nechávať im zbytočne veľký náskok. Našu stíhaciu jazdu však nemali záujem podporiť ostatné posádky. Namiesto zvýšenia tempa sa iba držali na našej vlne, čím nám ešte viac sťažili jazdu. Než sa nám podarilo pretlačiť na úroveň unikajúceho Nostradamu, o víťazovi bolo už prakticky rozhodnuté. Neostávalo nám nič iné než sústrediť sa na boj o druhé miesto. Po zhruba 800 metroch bolo jasné že týmto miesto bude obrátka pod starý železničným mostom, kde sme naposledy prišli o postup do finále. Navyše výhodnejšiu vnútornú pozíciu mali posádky Lizard a Neptún klub Piešťany, z druhej strany nám nedávala veľa priestoru ŠK Dračia Légia 2012, niekoľko metrov za touto štvoricou pádlovali ešte Buď Lepší a čakali na prípadnú kolíziu či zaváhanie. V nájazde na obrátku sa však opäť ukázali skúsenosti, ktoré hrali v náš prospech. V posledných metroch všetky štyri posádky zvyšovali tempo a snažili sa roztrhať líniu v ktorej sa blížili k obrátke. Z našej strany však išlo o premyslených ťah na poslednú chvíľ sme loď prudko zastavili. Ostatné lode v plnej rýchlosti síce stíhali prvú bóju, v súboji si však zbytok obrátky výrazne nadišli. Nastolenú situáciu sme využili na 100% , keď z obrátky sme vyšli s zhruba 15 metrovým náskokom na ďalšiu loď v poradí a zároveň sme mohli zaujať výhodnú dráhu pri brehu. Záverečných asi 350 metrov do cieľa sme už s prehľadom udržali druhé miesto za uniknutým Nostradamom a pred ŠK Dračiou Légiou 2012.

Po prestávke sa posádky vybrali na trať 200 metrového šprintu. Dve rozjazdy určovali nasadenie do finálovej jazdy, v ktorých si dráhy ako prvý vyberali tí rýchlejší. Ako sa ukázalo rozdielne neboli len dráhy ale i lode. Dve rýchlejšie lode dávali posádkam príležitosť dosahovať až o niekoľko sekúnd lepšie časy. Ako to už býva vo finále sa nám neušla ani jedna z tejto dvojice. Bohužiaľ tak pre nás ostala bronzová pozícia, keď z prvého miesta odsunuli Nostradamus, ŠK Dračia Légia 2012. I keď náš náskok na 4. loď v poradí takmer 20 metrov nás teší, akousi tmavou škvrnou Slovenských pretekov bývajú až moc často záhadné merania časov a rôzne výhody domáceho tímu, čo koniec koncov priznal aj háčik víťaznej zostavy. Športovo však musíme uznať, že obe víťazné posádky sa na Prebudenie draka poctivo pripravili a pódiové pozície si rozhodne zaslúžili.