Menu Zavrieť

K dlhým tratiam sme pridali aj titul na 750ke a striebro v šprinte

Ani nie týždeň po návrate z Majstrovstiev sveta sme absolvovali aj vrchol domácej sezóny. Rovnako ako v roku 2021 sa hostila naša posádka Majstrovstvá Slovenska dračích lodí v rámci podujatia Dragon Boat Grand Prix. Všetko sa zmestilo do programu v sobotu 10. septembra. V rámci podujatia bolo vypísané hneď štyri kategórie na dvoch rôznych tratiach. Spolu teda hneď osem možností získať niektorý z cenných kovov. Podľa očakávaní sa najväčšia konkurencia zišla v kategórií zmiešaných posádok, kde je povinnosť 4 pádlujúcich žien v každej z posádok. Nebola to náhoda práve v tejto kategórií sa súťažilo naviac aj o tituly Majstrov Slovenska a posledné body do Slovenského pohára dračích lodí.

Posádky Dračej Légie Trenčín obsadili miesto v každej z vypísaných kategórií. Do bojov o zlato v mixových posádka sme vyslali lode hneď dve. Ženy zabojovali s tradičným súperom z opačného brehu Váhu. A v mužskej kategórií sme dali prednosť juniorom, aby si zmerali svoje sily so staršími a skúsenejšími posádkami. Do záverečného kola Slovenského pohára sme vchádzali s vedomím že nás už ani jedna z posádok nemôže dostihnúť a zisk putovného pohára je teda iba formalitou. Čo by sme však boli za športovcov ak by sme vypustili záver a tak našim cieľom bolo pozbierať čo najviac popredných umiestnení.

Súťažné zápolenia začali do poludnia rozjazdami na šprintérskej 150 metrov dlhej trati. Predstavilo sa tu postupne 10 zmiešaných, 2 ženské a 4 mužské posádky. Ženskej posádke v tesnom súboji uniklo prvenstvo, ktoré si napokon odviezla ŠK Dračia Légia 2012. V mužskej kategórií, ako som už spomínal, sa predstavila juniorská zostava doplnená o nášho najstaršieho pretekára ktorý mladý tím viedol a odovzdával cenné skúsenosti. Výsledkom ich snaženia bolo krásne 3. miesto, keď ich iba 0,5 sekundy v súčte dvoch jázd delilo od striebornej pozície. Mužský šprint ovládol napokon Vodácky Klub Delfín Horné Srnie. V najviac obsadenej kategórií sa predstavili hneď dve posádky, okrem nášho TOP tímu aj “B” posádka s označením “Grand Reserva” ktorá v konečnom účtovaní obsadila 8. miesto. V kategórií mixových posádok sme v sezóne 2022 zaváhali iba raz, aj to v oslabenej zostave. Porážku od Draconosu z SDBF sme nechceli druhý krát pripustiť, čo sa čiastočne aj podarilo. Prvenstvo nám však v tesnom dojazde uchmatol víťaz mužskej kategórie a titulom Majstra Slovenska na 150 metrovej trati sa tak na najbližší rok môže pýšiť Vodácky klub Delfín Horné Srnie. Za víťazom sme zaostali dve desatiny sekundy, čo je určite v našich silách o rok napraviť. Jedinou kategóriou kde sme sa nepredstavili, bola kategória FUN & FIREMNÝCH posádok, nakoľko sa jedná o netrénujúce zostavy. Z dvojice štartujúcich mali v cieli väčšiu radosť ZVJS (Zbor väzenskej a justičnej stráže), striebro si potom pripísala posádka FactCool.

Dragon Boat Grand Prix Trenčín – jedna z jázd na 150 m

Po šprintoch na 150 metrov prišli na rad popoludňajšie stíhacie závody na 750 metrov. V každej z jázd bolo potrebné absolvovať dva okruhy pričom posádky krúžili na trati proti sebe, podobne ako v stíhaco závode dráhovej cyklistiky. Výsledky šprintov zohrali svoju úlohu aj tu, nakoľko celkové umiestnenie rozhodovalo o nasadení do vyraďovacieho pavúka mixových posádok. V kategórií mužov a žien sa pre náročnosť celého programu súťažilo iba na jednu jazdu a o výsledku tak rozhodovali dosiahnuté časy. Unikátna trať stíhacieho závodu nám priniesla aj ovocie. Vo všetkých kategóriách sa naše posádky tešili lepším výsledkom. Juniori v Mužskej kategórií využili svoje fyzické a kondičné prednosti, a sila ktorá im chýbala v šprinte sa ukázala ako výhoda ľahšej lode v obrátkach a konečné druhé miesto, víťazstvo si udržal VK Delfín Horné Srnie. Infarktový záver priniesol súboj dvojice ženských posádok, počas celého závodu bola v popredí posádka ŠK Dračia Légia 2012 a zdalo sa že potvrdia, rovnako ako Sŕňania, svoje víťazstvo zo šprintu. V záverečnej obrátke a cieľovej rovinke sa napokon vypli k neskutočnému výkonu naše dievčatá. Doslova v posledných metroch zlomili svoje súperky a po rozlúštení cieľovej fotografie pripadlo prvenstvo práve posádke Dračej Légie Trenčín.

Do vyraďovacých súbojov sa pomedzi jazdy mužov a žien pustili aj mixové posádky. Čo čert nechcel, hneď v prvom kole na seba narazili obe naše posádky. Podľa očakávania, v tomto súboji kapitulovala Grand Reserva a do ďalších bojov už nezasiahla, v hre však ostávala naša hlavná zostava. Semifinálovým súperom nám bol tím Buď Lepších, ktorí si súťaženie na Grand Prix veľmi užívali a zrejme aj vďaka tomu prekvapujúco vyradili v prvom kole bronzového zo šprintu, tím Dracocor. Prekvapenie sa udialo aj na druhej strane pavúka. Víťaz šprintu a čerstvý majster Slovenska na 150 metrov, tím VK Delfín Horné Srnie nestačil na najstaršiu posádku na štarte, keď nad jeho sily bola v semifinále posádka ŠK Dračia Légia 2012. Osobne toto víťazstvo pripisujem najmä bohatým skúsenostiam, ktoré počas svojej kariéry títo pretekári nazbierali doma i v zahraničí. O bronzovom stupienku napokon po dohode kapitánov rozhodol súčet časov prvých dvoch kôl, ktorý mali lepší Sŕňania. Vo veľkom finále sa tak stretli odveký rivali na súťažných tratiach z oboch légií, tej našej Dračej Légie Trenčín a tej z opačného brehu Váhu ŠK Dračia Légia. Ostrovania, ako familiárne nazývame našich súperov zopakovali svoj semifinálový výkon a finálový čas 3:40,38 patril k tým najrýchlejším aké mohli diváci vidieť v sobotu 10. septembra. Dračia Légia Trenčín však predviedla že víťazstvo v Slovenskom pohári nebolo náhodné. Raketovou jazdou vo finále zrýchlili o takmer 5 sekúnd oproti svojej semifinálovej jazde a s časom 3:33,96 jednoznačne získali titul Majstrov Slovenska na 750 metrovej trati. Za zmienku stojí aj výkon a odvaha posádky FactCool ktorá sa nezľakla ani náročnej trate a absolvovala vyraďovaciu časť spolu s posádkami mixov, za čo si vyslúžili cenu za najlepšiu FUN&FIREMNÚ posádku stíhacieho závodu Grand Prix.

Dračia Légia Trenčín – víťaz Slovenského pohára dračích lodí pre rok 2022

Po poslednej jazde a pre vyhlásením výsledkov sa ešte pripočítavali posledné body do hodnotenia Slovenského pohára dračích lodí. O prvom mieste pre Dračiu Légiu Trenčín som už písal. V konečnom zúčtovaní sme získali 152 bodov a od maximálneho možného zisku nás tak delilo iba 8 bodov. Súboj o striebro, bronz a zemiakovú placku bol o poznanie viac dramatický. Na druhom mieste so ziskom 84 bodov skončila ŠK Dračia Légia 2012, ktorá využila zakopnutie Draconosu v stíhacom závode, pred ktorým bol rozdiel v prospech ostrovanov iba dva body. Zo štvrtého miesta sa snažili útočiť Piešťanci z Neptún klubu ich výkony však nestačili na to aby zmazali manko 12 bodov s ktorým pricestovali do Trenčína. Kompletné výsledky Slovenského pohára dračích lodí nájdete na stránkach Slovenskej asociácie dračích lodí.

Takmer počas celého súťažného dňa panovalo príjemné septembrové počasie. Možno povedať že lepšie ako predpovedali meteorológovia. Od zúčastnených pretekárov sme zároveň dostali veľmi príjemné kladné hodnotenie organizácie podujatie, či už z pohľadu športového alebo zázemia a starostlivosti o pretekárov a divákov. Uvedené nás nesmierne teší a zároveň zaväzuje do budúcich rokov nepoľaviť a naďalej organizovať toto podujatie najlepšie ako vieme. Záverom treba poďakovať aj našim podporovateľom, Trenčiansky samosprávny kraj a mesto Trenčín za finančnú podporu, Kanoistický klub TTS Trenčín a spoločnosť Latner, s.r.o. za materiálové zabezpečenie športoviska a Slovenskej asociácií dračích lodí za metodické vedenie.