Menu Zavrieť

Začiatok septembra sme strávili na Majstrovstvách sveta

V sezóne 2022 sme si ako jeden z cieľov dali úspešné absolvovanie medzinárodného podujatia. Organizácia výpravy nebola jednoduchá nakoľko sme mali pôvodne v pláne vycestovať na Majstrovstvá Európy do Kyjeva, ktoré boli bohužiaľ zrušené pre vojenský konflikt na Ukrajine. Zároveň sa presúval aj termín a lokalita Majstrovstiev sveta, ktoré sa zhodou okolností mali rovnako konať na Ukrajine v Ternopile. Po zrušení oboch podujatí nasledovali rokovania medzinárodných organizácií dračieho a kanoistického sveta. Otázkou bolo či a kde sa spomínané podujatia preložia. Napokon sa svet presunul do Račíc (ČR) a Majstrovstvá Európy našli svoje útočisko v španielskom Banyoles. Bohužiaľ termíny oboch podujatí sa kryli a tak sme si museli vybrať. Po dohode sme sa s tímom rozhodli pre svetový šampionát u našich západných susedov. Ten sa konal od 1. do 4. septembra v českých Račiciach, asi 50 km na sever od Prahy a ich organizátorom boli Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) a domáca Česká asociácia dračích lodí (ČADL). Zároveň s Majstrovstvami sveta sa v miestnej Labe aréne predstavila aj stovka najlepších klubových posádok Českého poháru.

Mixová posádka v akcií

Postupne sme sa v priebehu štyroch súťažných dní prestavili v deviatich disciplínach, v hlavnej kategórií senior (bez obmedzenia veku). Slovenská výprava bola takmer kompletne zložená z členov Dračej Légie Trenčín, keď z 28 člennej výpravy, zhodne po 14 mužov a žien, až 27 pretekárov pochádzalo práve z našich radov. Vzhľadom na zmenu termínu i lokácie bohužiaľ zo zostavy vypadlo niekoľko šikovných pretekárov, ktorí by akiste boli prínosom. Možnosť predstaviť sa tak dostali aj mladší pretekári v juniorskom veku, keď až piati pretekári boli vo veku do 18 a ďalší štyria do 23 rokov. Napriek tomu sme sa v konkurencií národných posádok zo 16 krajín sveta nestratili a naši juniori nazbierali cenné medzinárodné skúsenosti.

Ženská časť výpravy

Najviac sa darilo zmiešanej posádke ktorá dopádlovala postupne na 9. mieste na dvojkilometrovej trati a 8. mieste na 500 a 200 metrových šprintoch. Obdobne sa darilo aj ženskej zostave, ktorá zopakovala 9. miesto na všetkých troch tratiach. Najhorším výsledkom začala hneď úvodnú disciplínu mužská zostava, keď na 500 metrovej trati skončila na konečnom 11. mieste. Úvodnú trému zo seba však muži zhodili a na dvoch kilometroch doplnili zbierku 9. miest a 200 metrový šprint zvládli na 8. mieste. Okrem jednej disciplíny sme sa teda vo všetkých našich štartoch dokázali umiestniť v TOP 10 hlavnej kategórie Majstrovstiev sveta. Nesmierne nás teší aj skutočnosť že naši juniori neboli len do počtu na pozíciách náhradníkov, ale priamo aktívne zasahovali do súťažného diania na rôznych pozíciách v lodi. Vo skvelom svetle sa predstavili aj na tak náročných pozíciách ako je háčik, ktorý vedie celú loď, či kormidelník na ktorom záleží celý osud posádky.